Ervaringen 1

de eerste serie ervaringen

Uit mijn praktijk in Nijmegen en Eindhoven, periode 1975 – heden.


Je was een belangrijke mijlpaal in mijn leven. Bedankt, voor wat je als mens was.

Vrouw, nu ook al een hele poos zelf therapeut


Bij het terugkijken naar alles wat er in de afgelopen jaren in de wereld, maar vooral in ons eigen leven gebeurd is kom je vaak in beeld en betrap ik me erop dat uitspraken, door jou gedaan, als een soort ondertiteling verschijnen.

De stevigheid die je in mij bevestigde heeft mij in heel wat situaties geholpen. Vooral toen na de vakantie vorig jaar mijn gezondheid te wensen over liet en voor ’t eerst in mijn leven de medische stand zich met mij ging bemoeien.

Ingrijpende veranderingen in leefpatroon waren het gevolg; op tijd naar bed, veel naar buiten, luisteren naar het ritme van het eigen lijf, drastische vermindering van het alcoholgebruik en het roken: gezond leven dus.

Vrouw, middelbare leeftijd, leidinggevende onderwijsinstelling


Mijn stilte betekende niet dat ik aan de gesprekken met jou geen goede herinneringen zou bewaren: integendeel. Gisteren hoorde ik mezelf tegen anderen vertellen dat mijn contact met jou mijn afstuderen heeft mogelijk gemaakt. Inderdaad beschouw ik dat als het meest ‘meetbare’ resultaat van onze gesprekken. Verder heb ik veel waardering gehad voor de intensiteit waarmee je je eigen persoon hebt ingezet: je hebt je niet achter je bureau en deskundigheid verschanst; je hebt je niet beperkt tot ondervragen en beleren van je patiënt, maar je hebt me in vertrouwen genomen en me iets wezenlijks van je eigen persoon en leven laten zien. Ik heb daarvoor veel respect en sympathie gehad. Je optreden heeft me ook van mijn vooroordelen over de wereld van de psychologie/psychiatrie afgeholpen. Sinds onze ontmoeting uit ik me nooit meer in goedkope clichés over de ‘zachte sector’. Zoals gezegd ben ik inmiddels afgestudeerd (sinds ruim een jaar geleden); en sinds kort ben ik ‘aio’ (assistent in opleiding) onder begeleiding van mijn oude docent. Jij hebt me gestimuleerd dat toendertijd verwaterde contact weer op te vatten: dat heb ik gedaan en dat bleek een belangrijke stap in de goede richting

na drie jaar zomaar een brief van 4 kantjes: een ‘eeuwige student’


Ingesloten stuur ik je een getekende cheque zonder nominaal bedrag. Mocht je financieel nadeel ondervonden hebben van mijn afzeggen van onze afspraak, dan verzoek ik jou zelf het bedrag in te vullen en de cheque te innen…

… en kunnen zij en ik toch samen onderzoeken waar onze mogelijkheden liggen…

Ik besef dat ik harder t.o.v. haar geworden ben. En ik heb de afgelopen week risico’s genomen die ik niet eerder in een voor mij frustrerend huwelijk heb durven nemen. Ik ben blij dat ik die genomen heb omdat, zoals de zaken er nu voorstaan, dit in ieder geval goeds was voor mij en, naar ik hoop, uiteindelijk ook goed voor haar.

nog net in het ‘guldentijdperk’-, Man +/- 45 jaar


Vooral als ik terugkijk besef ik hoe goed het is geweest dat ik me onder jouw hoede heb gesteld. Dit had ik je al veel eerder willen schrijven. Nu dan. Tot ziens

Onderwijsman, vader, ‘zomaar’ op een mooie bloemenkaart


Hartelijk dank voor alle tijd en moeite die je genomen hebt om ons in te laten zien dat er eigenlijk maar heel weinig nodig is om twee mensen optimaal te laten genieten van hun relatie!

Ook realiseerde ik me hoe kwetsbaar je bent wanneer je naast je kunde, ook je hart opent voor de mensen, dat heeft met houden van te maken, voor mij. Bij therapeuten schort dat er vaak aan , is mijn ervaring. Niet iedereen weet met afstand en nabijheid om te gaan.

In mijn contact met jou heb ik beide ervaren en dat voelde goed!

Vrouw, begin 40


Dat ik zover ben gekomen is mede te danken aan onze gesprekken. Jouw kritische kanttekeningen en je soms moeilijk te beantwoorden vragen hebben me aan het denken gezet en ik denk daar nu ook nog vaak aan terug. Jan, ik wil je bedanken voor jouw aandeel in mijn leven!

Vrouw van 32 jaar


Bedankt voor alle hulp tot nu toe. Daar hebben wij samen veel baat bij.

Jong echtpaar

recensies 2 recensies 3 recensies6

klik op de bovenstaande foto’s om nog meer ervaringen te lezen.
met de foto van de bril verlaat u de ervaringen